Hem > Om bildarkivet

Om bildarkivet

Bildarkivet startade sin verksamhet 1964 i två källarlokaler vid Västra Ringvägen. Initiativtagare var tre medlemmar i Kristinehamns och Varnums hembygdsförening: Erik Stenarsson, Evert Nyqvist och Nils Andersson.

Idag finns bildarkivet på Wahlundsgården i centrala Kristinehamn och vi arbetar med att vårda, registrera och tillgängliggöra en stor samling med fotografier. Samlingen, som består av cirka 550 000 objekt, utgörs av ett antal större depositioner samt donationer från privatpersoner och fotografer. Det finns även fotografier som tagits av bildarkivets personal i syfte att dokumentera händelser och förändringar i kommunen. Bilderna har tillkomstdatum från slutet av 1800-talet och framåt och föreställer platser och personer i nuvarande Kristinehamns kommun. Motiven består av allt från vardagliga scener i privata hem eller på arbetsplatser till stads- och kvartersbilder, stora evenemang och studioporträtt. Förutom bildsamlingen finns också tidningsklipp, kvarterskompendier, personregister, filmer och äldre kartmaterial.

För närvarande har bildarkivet öppet för insamling av bilder som skildrar vardagen under coronapandemin. Du kan läsa mer om hur du lämnar in bilder genom att klicka på den här länken: https://sjalvservice.kristinehamn.se/oversikt/flowoverview/713

Hos oss kan du bläddra i över 300 olika fotoalbum, få hjälp med att hitta specifika motiv, beställa kopior av fotografier eller förstoring av egna bilder. 

Bildarkivet håller för närvarande stängt på grund av coronaviruset. Kontakta oss om du har frågor eller vill boka ett besök. Varmt välkommen!

Kontaktuppgifter

Telefon: 0550-885 61 (Ulla Lindalen)

E-post: bildarkivet@kristinehamn.se

Besöksadress: Västerlånggatan 22, 681 31 Kristinehamn