Hoppa till huvudinnehåll

Kristinehamns kommun

Husmodersgymnastik

Husmodersgymnastik
17003 BAN 2215 4 - Kooperation

Husmodersgymnastik, eller husmorsgymnastik, är en motionsform som uppstod i Sverige under sent 1930-tal och växte parallellt med husmodersrörelsen under 1940- och 50-talen. Nedanstående text utgår huvudsakligen från artikeln "God vigör - gott humör" skriven av Britta Lövgren.

Husmodersgymnastiken startade i organiserad form sommaren 1942, när Elly Löfstrand, ergonom vid Konsum Stockholm, ledde en grupp kvinnor i husmodersgymnastik på Zinkensdamms idrottsplats i Stockholm. Till en början var de bara 17 personer, men snart tog verksamheten fart. I slutet av sommaren 1942 hade 17 deltagare blivit 80; år 1946 fanns cirka 20 000 deltagare runtom i landet och år 1949 fanns i hela Sverige cirka 50 000 husmödrar som deltog i husmorsgymnastik.

Husmodersgymnastiken blev redan tidigt ett samarbete mellan å ena sidan Kooperativa Förbundet, KF, och Gymnastikförbundet. KF var sedan tidigare mycket intresserade av husmödrar som konsumentgrupp och hade förutom lokalföreningar inom Kooperativa Kvinnogillesförbundet även provkök, husmodersavdelning och utgivning av böcker och tidningar särskilt riktade till husmödrar. Gymnastikförbundet såg en möjlighet att nå en målgrupp som annars varit mycket bunden till hemmet och vars tider ofta bestämdes av andra - deras makar och barn.

Husmodersgymnastiken var mycket anpassad efter husmödrarnas praktiska och ekonomiska verklighet. Kostnaden för att delta var mycket låg: år 1946 låg terminsavgiften på 2 kronor och 50 öre. Då ingick ett gymnastikpass i veckan inklusive varmdusch. Passen ägde rum mitt på dagen, då maken arbetade och de stora barnen kunde vara i skolan. Små barn som inte gick i skolan togs omhand av lekledarinnor utan kostnad.

Syftet med gymnastiken var delvis att bryta husmödrarnas sociala isolering och ge dem omväxling i det ofta enahanda arbetet i hemmet, dels att verka skadeförebyggande. Att vara husmoder var ett tungt arbete som slet på rygg och fötter. Husmodersgymnastiken, som var mycket inspirerad av sjukgymnastik, skulle stärka rygg och fötter och ge ökad spänst. En korrekt arbetsställning var också viktigt, liksom avspänning och andningsteknik. Övningarna skulle vara enkla och roliga, utfördes ofta till musik och krävde inga redskap. Så småningom kompletterades gymnastiken med simkurser sommartid och möjlighet till läkarundersökningar.

Gymnastikförbundet valde även aktivt att inte tillämpa märken eller diplom inom husmorsgymnastik: underförstått var det viktigare att delta än att prestera. Däremot hölls många uppvisningar både inom Sverige och utomlands. Den största uppvisningen i Sverige ägde rum år 1949 med 5 000 deltagare från hela landet. I takt med att antalet husmödrar minskade under 60- och 70-talen, minskade även husmodersgymnastiken. Samarbetet mellan KF och Gymnastikförbundet blev alltmer en konkurrens om medlemmar, samtidigt som det ifrågasattes huruvida KF verkligen skulle bedriva gymnastikverksamhet. Husmodersgymnastiken har, både under sin storhetstid och sedan dess, ofta förlöjligats, men det var under många år en stor folkrörelse som liksom husmodersföreningarna syftade till att stärka kvinnans roll och betydelse i samhället och ge husmodern ökad frihet och kunskap. Idag har ordet husmorsgymnastik i viss utsträckning återtagits och grupper träffas åter för att gymnastisera tillsammans.

I Kristinehamns bildarkiv finns i dagsläget bara ett fåtal bilder av husmodersgymnastik. Gymnastiken bedrevs av föreningen Kristinehamns Kooperativa Kvinnogille.

Källor:

KF. Husmorsgymnastik för bättre hälsa. https://kf.se/husmorsgymnastik/, hämtad 2020-06-29.

Lövgren, Britta. "God vigör - gott humör". Husmorsgymnastik under 1940-talet. Centrum för idrottsforskning. https://centrumforidrottsforskning.se/wp-content/uploads/2014/04/Husmorsgymnastik.pdf, hämtad 2020-06-29.

SVT. SVT: Husmodersgymnastik. https://www.youtube.com/watch?v=0zHcvxFgvqI, hämtad 2020-06-29.

SVT. Journalfilm. Husmodersgymnastik på Zinkensdamm 1942. https://www.oppetarkiv.se/video/2790162/journalfilm-husmodersgymnastik-pa-zinkensdamm-1942, hämtad 2020-06-29.

Wikipedia. Elly Löfstrand. https://sv.wikipedia.org/wiki/Elly_L%C3%B6fstrand, hämtad 2020-06-29.

Hoppa till huvudinnehåll