Hoppa till huvudinnehåll

Kristinehamns kommun

Märtha Brydolf

17003 BAD 8200 - Kvinnoporträtt

Märtha Sofia Elisabet Forssblad föddes 21 mars 1868 i Hjo. Hon fick sin utbildning först genom guvernant i hemmet och därefter vid Jönköpings Elementarskola för flickor. Hennes mamma dog när Märtha var 16 år gammal och året därpå reste Märtha utomlands för att studera språk. Studierna innebar också att hon arbetade inom hushållsarbete, sjukvård, som sällskapsdam och som guvernant i Frankrike, Schweiz och England. När hon var 21 år gammal anställdes Märtha som lärarinna i franska och engelska vid den högre elementarskolan för flickor i Jönköping och blev därigenom självförsörjande. Vid sidan om undervisningsarbetet översatte Märtha nyhetsnotiser och skrev artiklar för flera tidningar. Hon skrev även noveller och artiklar till ett flertal veckotidningar och utökade därigenom sina inkomster.

Märtha gifte sig med läkaren Erik Brydolf och flyttade med honom till Kristinehamn år 1898 när han öppnade sin mottagning. De fick fyra barn mellan 1899 och 1906, och år 1910 återupptog Märtha sitt journalistiska arbete. Förutom att skriva för tidningar som Stockholms Dagblad och Nya Dagligt Allehanda var hon också under många år en av medarbetarna på Nya Kristinehamnsposten.

Märtha var mycket engagerad i flera politiska och ideella föreningar och var såväl grundare som ordförande för många av dem. År 1916 tog hon initiativ till att bilda Nationalförbundets för Värmland Kvinnoklubb, en klubb för högerkvinnor i Kristinehamn, där Märtha blev den första ordföranden. Tre år senare, 1919, bildades landets första länskvinnoråd i Värmland. Även i länskvinnorådet blev Märtha ordförande, en förtroendepost hon innehade fram till 1942.

Under 1921 deltog hon aktivt i valarbete över hela landet, det första valet med kvinnlig rösträtt. Samma år valdes hon också till ledamot i styrelsen för Allmänna valmansförbundets centrala kvinnoråd och blev så småningom första vice ordförande. AVF hade det året ett nummer av sin tidskrift Medborgaren som särskilt riktade sig till kvinnor på landsbygden. Där skrev Märtha följande:

”Med eller mot sin vilja har kvinnorna fått rösträtt och med denna följer ock röstplikt och ansvar, men detta inser och fattar långt ifrån alla. Och dock är det kvinnornas oavvisliga plikt att sätta sig in i och förstå detta, ty eftersom deras antal är större än männens så kommer de att sitta inne med stor makt i samhället.”

I Kristinehamn var Märtha inte bara känd som doktorinna utan också som ordförande för Kristinehamns Husmodersförening, en post hon innehade från dess grundande år 1919 (ett grundande som hon också var initiativtagare till) och fram till år 1948. Hon var även ordförande för den lokala Röda Korset-avdelningen under flera år, samt engagerad i bland annat djurskyddsföreningen, nykterhetsnämnden och läroverkets lokalstyrelse. Under första världskriget hade hon också varit ordförande för Kristinehamns kvinnors krigsberedskap.

Under perioden 1922-1938 var Märtha ledamot i stadsfullmäktige. Hennes make tyckte först att det var olämpligt, eftersom han själv var ordförande i stadsfullmäktige och det skulle se illa ut att både man och hustru var invalda samtidigt. 1922 blev Märtha dock nominerad med så stort stöd att Erik inte längre kunde säga nej. Märthas första initiativ i stadsfullmäktige var att låta uppföra belysning på torget, men det avslogs. Efter att torghandlarna bedrivit namninsamling kunde Märtha ta upp frågan på nytt och den här gången fick förslaget bifall. Två lyktstolpar monterades, en på vardera sidan om torget, och lyktstolparna kom i folkmun att kallas för "Märtha och Erik". 

År 1949 skrev Märtha sina memoarer i en bok med titeln "Ur minnet." som trycktes på Grundels boktryckeri. I boken skriver hon bland annat om sina upplevelser som läkarhustru under Spanska sjukan-epidemin och om sitt politiska engagemang. Samma år flyttade hon, som änka sedan tio år, in på ålderdomshem i Kristinehamn för att inte ligga barnen till last. Där bodde hon sedan fram till sin död.

Märtha Brydolf avled den 29 mars år 1956 i Kristinehamn, 88 år gammal.

Källor:

Hansson, Gunillla. Märtha Brydolf, pionjär i Kristinehamn. I Moderata kvinnor i stad och kommun efter 1909. Om färgstarka kvinnor i det kommunalgrå. Sällskapet för moderata kvinnors historia: Stockholm. 2009.

Svenskt kvinnobiografiskt lexikon.
Märtha Sofia Elisabeth Brydolf, www.skbl.se/sv/artikel/MarthaBrydolf, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Ann-Marie Pettersson), hämtad 2020-05-04.

Wikipedia. Märtha Brydolf.
https://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4rtha_Brydolf, hämtad 2020-05-04

Hoppa till huvudinnehåll