Hoppa till huvudinnehåll

Kristinehamns kommun

Frödingkännaren Bernt Stenberg

Frödingkännaren Bernt Stenberg

Kristinehamn har i många år haft sin egen eminente Frödingkännare, Bernt Stenberg, som tyvärr gick ur tiden 2019.

Bernt bodde i många år i Frödinggården på Nya Kyrkogatan 5, och hans hustru Kerstin bor idag fortfarande kvar där. Om Gustaf Fröding hade Bernt Stenberg mycket att berätta, och det gjorde han gärna för de besökare som kom till Frödinggården. Framförallt ville Bernt berätta om Gustafs vardagsliv och händelser som inträffade när Fröding var barn och familjen bodde i Frödinggården i Kristinehamn.

Gustaf var ett aktivt barn som gärna ledde lekarna på gården, trots att han var rejält närsynt. Han hamnade i knipa ibland, men hade alltid vänner som var beredda att ställa upp för honom om han behövde det.

Gustafs systrar var viktiga för honom, hans elva månader äldre syster Mathilda stod honom nära och var en klippa i tillvaron, vilket också lillasyster Hedda blev när hon blivit större. Och Gustafs äldsta syster Cecilia var den som såg till att Gustaf hade ordning på tillvaron.

Bernt Stenberg konstaterade att åren i Kristinehamn är en förhållandevis okänd tid i Frödings liv, trots att familjen bodde i staden mellan 1867 och 1881. Fadern Ferdinand Fröding drabbades tidigt av sjukdom, av barnen var det bara den äldsta dottern Cecilia som kom ihåg honom som frisk. Precis som för Gustaf så var det psyket som fallerade. Familjen drabbades av flera tragedier under åren i Kristinehamn, bland annat så dog dottern Anna bara 12 år gammal strax innan jul 1869. Gustaf har inte skrivit något varken om systern Anna eller fadern Ferdinand i sin diktning.

Bernt Stenberg forskade en del om systrarna Fröding också, då Hedda var den första kvinnan som genomgick en handelsutbildning i Sverige, och Mathilda använde sitt arv till att köpa en gård utanför Arvika, Slorudsborg i närheten av Mangskog. Mathilda var en stark kvinna, full av verksamhetslust, och var på sin gård både jordbrukare och skogsarbetare förutom att hon drev en egen lanthandel.  Systrarna Hedda och Cecilia ligger begravda intill Gustaf i Uppsala, ingen av systrarna gifte sig.

I Kristinehamn ägde också familjen Fröding, när Gustaf var liten, ett litet sommarhus på ett rum och kök i Lilla Sanna strax utanför staden. När fadern Ferdinand ärvde sin mor använde han arvet till att köpa det lilla huset med den härliga trädgården, kägelbana och lite tillhörande skog. Trädgården blev barnen Frödings paradis, där lekte de med andra barn och tillbringade hela somrarna.

I Kristinehamn tog sig familjen Fröding an pojken Adolf Lundbom, som kom från en fattig släkt, helt enkelt för att de tyckte att han var en lämplig lekkamrat till sonen Gustaf. Pojkarna var i samma ålder och kom att stå varandra nära som barn. Som vuxna skildes deras vägar åt och Adolf blev målarmästare i Åmål.

 

Källor: Artiklar i NWT 2008-04-10, uppdaterad 2015-01-06; NKP 1999-06-02; NKP 2000-12-15.

Hoppa till huvudinnehåll